Home Blog
https://www.kodenigma.cz/uploads/system-images/copy-of-copy-of-swagmaq_2.png
Home Blog
https://www.kodenigma.cz/uploads/system-images/copy-of-copy-of-swagmaq_2.png

Nejde o genetiku, ale o stravu: 10 superpotravin z „Blue Zones“, které zaručeně PRODLUŽUJÍ ŽIVOT!

28. 9. 2025

Od olivového oleje přes kurkumu až po čočku – podívejte se na 10 pilířů, které by neměly chybět na Vašem talíři, pokud chcete žít déle a zdravěji.

Listová zelenina: Zelený štít, který snižuje záněty (Jezte denně!)

Špenát, kapusta či mangold obsahují vitaminy A, C, K, kyselinu listovou a vlákninu. Jejich pravidelná konzumace snižuje záněty a chrání cévy i oči. Nejlépe fungují, když je jíme denně – třeba v ranním smoothie, v salátu nebo jen lehce podušené na olivovém oleji.

Bobule: malé plody s velkou silou

Borůvky, maliny nebo jahody jsou plné antioxidantů a vitaminu C. Bojují proti oxidačnímu stresu, podporují paměť a snižují riziko srdečních chorob. Nejlepší jsou ráno s jogurtem, v kaši nebo jako zdravý dezert místo sladkostí.

Ořechy a semínka: tuky, které prospívají

Mandle, vlašské ořechy, chia či lněná semínka přinášejí zdravé tuky, vitamin E a minerály. Pomáhají mozku i srdci, a přitom stačí malá hrst denně. Ideální jsou jako svačina, posypka do salátu nebo ingredience do domácích pomazánek.

čTĚTE TAKÉ

Tučné ryby (Omega-3): Elixír pro zpomalení stárnutí mozku

Losos, makrela či sardinky jsou plné omega-3 mastných kyselin, které zpomalují stárnutí mozku a snižují záněty. Dvě až tři porce týdně – grilované, pečené nebo vařené v páře – dokážou výrazně prospět dlouhověkosti.

Olivový olej: tekuté zlato Středomoří

Extra panenský olivový olej je bohatý na mononenasycené tuky a polyfenoly. Ty chrání srdce a prodlužují život. Nejlepší je používat jej studený – v salátech, na zelenině či jen s čerstvým pečivem.

Celozrnné obiloviny: energie na dlouhou trať

Oves, quinoa, hnědá rýže nebo ječmen poskytují vlákninu, vitaminy skupiny B a minerály. Zlepšují trávení, snižují riziko diabetu a pomáhají udržovat stabilní energii během dne. Ovesná kaše k snídani je proto osvědčeným receptem na zdravý start.

Luštěniny: Tajná zbraň „Blue Zones“ pro stabilní cukr a bílkoviny

Fazole, čočka a cizrna jsou základem mnoha tradičních jídel v oblastech s vysokým věkem dožití. Dodávají bílkoviny, vlákninu a stabilizují hladinu cukru. Stačí je zařadit několikrát týdně do polévek, salátů nebo hlavních jídel.

čTĚTE TAKÉ (1)

Zelený čaj: nápoj dlouhověkosti

Obsahuje katechiny, silné antioxidanty, které podporují metabolismus, chrání mozek a snižují riziko rakoviny. Jeden až dva šálky denně jsou optimální – ideálně bez cukru a s mírně nižší teplotou vody pro zachování účinných látek.

Rajčata: červený štít proti nemocem

Rajčata jsou plná lykopenu, který snižuje riziko rakoviny a podporuje zdraví srdce. Zajímavé je, že tepelná úprava zvyšuje dostupnost lykopenu – proto je rajčatová polévka nebo omáčka stejně cenná jako čerstvé plody.

Kurkuma: Zlatý kořen proti stárnutí (Nezapomeňte na pepř!)

Tento sytě žlutý prášek obsahuje kurkumin, který působí protizánětlivě a podporuje funkci mozku. Nejlépe se vstřebává s tukem a pepřem – proto se hodí do kari, polévek i „zlatého mléka“.

Dlouhověkost není o zázračné pilulce, ale o konzistentních, malých krocích. Berte jídelníček „Blue Zones“ jako inspiraci. Nejde o radikální dietu, ale o přirozené zařazení luštěnin, zeleniny a zdravých tuků. Začněte tím, že každý den do svého jídelníčku přidáte jednu z těchto superpotravin. Vaše tělo Vám poděkuje dlouhými a kvalitními roky.

Zdroje: Times of India, Blue Zones, Longevity Stanford, Foto: Pexels.com

Intro

Home
Blog
Cookies - nastavení a informace